.st0{fill:#FFFFFF;}

Rookmelder vals alarm 

 Laatste update: 15/03/2024

Door Ian

Soms gaat een rookmelder zomaar af zonder reden. Geen vuur of rook in huis en de melder geeft toch een vals alarm. In dat geval wil je uiteraard voorkomen dat een vals alarm zich herhaalt. Hiervoor zijn er verschillende oplossingen. In dit artikel overlopen we alle zaken die je kunt doen om een vals alarm te vermijden.

Redenen voor vals alarm van rookmelder

bosch ferion 1000 O Brandalarm

Brandalarm in de buurt van kookplaat of oven geïnstalleerd

Wanneer je een rookmelder in de buurt van een kookplaat of oven hebt geïnstalleerd, kan het voorkomen dat je rook door het koken je rookmelder activeert.

Dit gebeurt meestal wanneer je een grote hoeveelheid rook produceert door bijvoorbeeld het roosteren van vlees of vis, of iets laat aanbranden. Al kan ook gewoon stoom uit bijvoorbeeld een pot met pasta voldoende zijn om een rookmelder te activeren.

De oplossing: plaats de rookmelder verder weg van de kookplaat of oven.

Rookmelder dichtbij open raam

Een rookmelder dat dicht bij een (open) raam is geplaatst kan afgaan wanneer er een bepaalde hoeveelheid rook door het raam komt. Deze rookpartikels kunnen komen van bijvoorbeeld een barbecue, hevige luchtvervuiling, een roker...

De oplossing: zorg ervoor dat de rookmelder niet te dicht bij een raam is geplaatst

Sensor dichtbij badkamer of kamer met veel stoom

Een rookmelder die dichtbij een badkamer of kamer met veel stoom is geplaatst kan afgaan wanneer er in die kamer een bepaalde hoeveelheid stoom terecht komt. Dat kan afkomstig zijn van een (warme) douche of bad maar een (stoom)strijkijzer kan hierbij even goed de oorzaak zijn.

De oplossing: zorg ervoor dat de rookmelder niet te dicht bij een vochtige kamer met veel stoom is geplaatst

Tip van de redactie:

Lees ons artikel "Waar rookmelders plaatsen?" om de wettelijke richtlijnen te bekijken en ons advies te lezen waar je best je rookmelders kunt plaatsen.

- Ian

De brandmelder is vuil

Een andere reden waarom je rookmelder piept kan een teveel aan vuil in de detector zijn.

De oplossing: Onderhoud je rookdetector en maak het regelmatig schoon om te voorkomen dat vuil het alarmsignaal onterecht activeert

De rookmelder is oud

Rookmelders moeten op tijd vervangen worden. Wanneer je dat niet doet, kan het voorkomen dat de rookmelder defect is en valse alarmen geeft.

Tip: om te weten hoe oud een rookmelder is, schrijf je best bij installatie op de achterkant de datum van installatie. Zo kun je jaren later, toch nog weten hoe oud de melder precies is.

De oplossing: Vervang je rookmelder op tijd en voorkom dat vals alarm ontstaat!

De batterijen zijn aan vervanging toe

Op regelmatige tijdstippen moeten de batterijen in een rookmelder vervangen worden. Wanneer je dit niet doet, kan het voorkomen dat de batterij leeg raakt en een vals alarm geeft. Wanneer de batterij bijna leeg is, piept de sensor vaak met grotere pauze tussen elke "piep".

De oplossing: Test je rookmelder regelmatig en vervang de batterijen op tijd
rookmelder

De verwarming gaat na lange tijd weer aan

Zo ergens rond september, zetten veel mensen na lange tijd hun verwarming weer aan. In hun verwarming is ondertussen in de warme zomermaanden heel wat stof samengehoopt. Wanneer de verwarming weer aanslaat, dwarrelt dit stof omhoog samen met de warmte. Het stof komt vervolgens in de rookkamer terecht en die hoeveelheid stof kan er voor zorgen dat de rookmelder een vals alarm geeft.

De oplossing: Verwijder het stof aan je verwarmingstoestellen en haal de rookmelder van de grondplaat om ook hier het stof te verwijderen. 

De batterij is niet goed bevestigd

Wanneer de batterij in de rookmelder niet goed is bevestigd , kan het zijn dat de rookmelder afgaat. Vaak lijkt het er op dat de batterij bijna leeg is, echter door de batterij te verwijderen en opnieuw goed te bevestigen, kan het probleem vaak opgelost worden.

De oplossing: Verwijder de batterij en bevestig hem of haar weer goed vast.

Technisch defect

Uiteraard kan ook een technische defect een reden zijn van een vals alarm. Een technisch defect zal eerder voorkomen bij nieuwe melders of bij melders die erg oud zijn. Het probleem kan hier zowel in de sensorkamer als in de chipplaat van de sensor zelf.

De oplossing: Er zit niets anders op dan de rookmelder terug te sturen en beroep te doen op de garantie. Is de garantieperiode verlopen, dan zul je nieuwe melders moeten aanschaffen. Bekijk hiervoor zeker onze lijst met beste rookmelders.

Er is iets mis met de aansluiting

Er kan ook gewoon iets mis zijn met de aansluiting van de melder. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de aansluiting is losgetrokken of er een kabelje ontbreekt.

De oplossing: Controleer alle aansluitingen op het apparaat en herstel je problemen zo snel mogelijk!

Tip: om te vermijden dat je rookmelder vaak zomaar af gaat, kies je best bij aanschaf een goede rookmelder. In onze lijst met beste rookmelders vind je onze aanbevelingen voor betrouwbare brandmelders met een bewezen kwaliteit.

Andere reden waarom rookmelder afgaat

Op de vraag waarom gaat een rookmelder af kunnen vele technische antwoorden gegeven worden die een vals alarm impliceren. Maar hou je ten alle tijde bewust van de kans op een echte brand. Wees steeds voorzichtig en controleer je volledige woning op mogelijke rookvorming en/of vuur voordat je er van uitgaat dat het om een vals alarm gaat.

Over de auteur

Hi,

Ik ben  Ian

Bij Ian werd enkele jaren geleden ingebroken. Het hele huis was geplunderd en veel kostbare herinneringen vernield. Hij vond dan ook dat het tijd werd voor een website dat informeerde over betaalbare inbraakpreventie. Later werd dit uitgebreid naar veiligheid en beveiliging in het algemeen. Ian is oprichter van Beveiliging Vergeleken en erg trots op alle vrijwilligers die regelmatig tijd vrij maken om consumenten te helpen door hun kennis te delen via beveiliging vergeleken.

Split Top with Sidebar