.st0{fill:#FFFFFF;}

Kans op recuperatie gestolen voorwerpen verhogen 

 Laatste update: 06/04/2021

Door Ian

Zo kan je de kans op recuperatie van gestolen voorwerpen verhogen

Wanneer de beveiliging van je huis niet voldoende was om een inbreker buiten te houden hoop je uiteraard altijd dat de dader gepakt zal worden en je je bezittingen alsnog terug kan krijgen via de politiediensten. Hiervoor is het van groot belang dat je goed kan omschrijven wat er allemaal gestolen is. Heel wat mensen blijken niet te weten wat ze allemaal in huis hebben.

Waarom merken en registreren?

Als je je bezittingen al bent gaan merken en registreren, kan je veel gemakkelijker aangifte doen na diefstal. Wanneer de politiediensten dan een inbreker oppakken en hierbij gestolen goederen terugvinden, kunnen ze deze heel snel koppelen met de rechtmatige eigenaar. Hierdoor krijg je je gestolen voorwerpen veel sneller terug.
Ook is een gemerkt product voor inbrekers veel moeilijker te verkopen. Het risico om gepakt te worden bij voorwerpen met een merkteken ligt een pak hoger. Uiteraard willen inbrekers zo weinig mogelijk risico lopen en kiezen ze er dan ook vaak voor om gemerkte voorwerpen links te laten liggen.

 

Een alarmsysteem laten installeren? Vergelijk nu gratis en vrijblijvend offertes van installateurs.

 

Stappenplan voorwerpen merken en registreren

1. Download een registratieformulier op www.besafe.be
2. Vul het formulier in met het merk, type, serienummer,… van de voorwerpen. Als er specifieke kenmerken zouden zijn waaraan het voorwerp kan herkend worden, kunnen deze ook vermeld worden.
Voor cultuurvoorwerpen zoals kunstobjecten bestaat er een specifiek registatieformulier dat ook op www.besafe.be kan gedownload worden. In dit geval is het verstandig om ook een foto van het voorwerp bij te voegen.

 

Enkele tips om een goede foto te nemen van te registreren voorwerpen:

  1. Maak een kleurenfoto
  2. Neem meer dan één foto (vanuit verschillende invalshoeken) wanneer het voorwerp er vanuit een andere hoek anders uit kan zien
  3. Een close-up nemen van eigenaardigheden of specifieke kenmerken (kras, verkleuring…) kan helpen bij de identificatie
  4. Gebruik daglicht tegen een neutrale, niet-reflecterende achtergrond
  5. Leg een meetlat naar het voorwerp zodat de omvang duidelijk is
  6. Nummer de foto’s en noteer ze op het registratieformulier

 

Een alarmsysteem laten installeren? Vergelijk nu gratis en vrijblijvend offertes van installateurs.

 

Voorwerpen merken

Om een voorwerp te merken geef je het een eigen nummer mee. Ook voorwerpen die al een eigen serienummer hebben kan je merken. Meestal wordt het rijksregisternummer gebruikt om voorwerpen te merken. Dit zonder spaties, punten of tussenstreepjes. Als het om niet-persoonlijke voorwerpen gaat kan ook het BTW-nummer aangebracht worden.
Om te voorkomen dat dieven het nummer kunnen aanpassen begin je het nummer best met een P (van preventie) en eindig je het nummer met een C (van criminaliteit).
Het merken zelf kan je doen met een graveerpen. De preventieambtenaar van je lokale politiedienst kan je meer informatie geven over deze methode. Een alcoholstift of andere stift met onuitwisbare inkt is ook een optie. Probeer het merknummer te voorzien op een zichtbare plaats zodat eventuele dieven worden afgeschrikt.
Voor kunstobjecten kan je gebruik maken van onzichtbare inkt van bijvoorbeeld een UV-pen. Aangezien de inkt na verloop van tijd verzwakt is het in dit geval interessant om boven- én onderaan het merknummer te noteren. Of herhaal het merken jaarlijks om er zeker van te zijn dat het merkteken leesbaar blijft.
Een andere optie is om bij je lokale politiedienst na te gaan of ze beschikken over een labeltoestel. Zij kunnen dan labels laten afdrukken met je rijksregisternummer op die op al je waardevolle voorwerpen gekleefd kunnen worden. De labels zijn verwijderbaar maar laten een spoor na waardoor het merkteken altijd zichtbaar blijft.

Voor meer informatie over merken en registreren van voorwerpen kan je terecht op www.belgium.be/nl/justitie/veiligheid/voorzorgen_nemen/bezittingen_registreren

 

Uiteraard is het altijd beter om een diefstal te voorkomen. Bekijk daarom uitgebreid alle mogelijk voorzorgsmaatregelen zoals alarmsystemen of camerabeveiliging.

Over de auteur

Hi,

Ik ben  Ian

Bij Ian werd enkele jaren geleden ingebroken. Het hele huis was geplunderd en veel kostbare herinneringen vernield. Hij vond dan ook dat het tijd werd voor een website dat informeerde over betaalbare inbraakpreventie. Later werd dit uitgebreid naar veiligheid en beveiliging in het algemeen. Ian is oprichter van Beveiliging Vergeleken en erg trots op alle vrijwilligers die regelmatig tijd vrij maken om consumenten te helpen door hun kennis te delen via beveiliging vergeleken.

Split Top with Sidebar