.st0{fill:#FFFFFF;}

Inbraakpreventie: enkele tips om je huis beter te beveiligen 

 Laatste update: 10/11/2018

Door Ian

Om de 6 minuten wordt er ergens in België ingebroken. Het is echter niet altijd het geval dat inbrekers ’s nachts langskomen en uw huis leegroven. In 8 op de 10 gevallen wordt tussen 14 en 18 uur ingebroken, wanneer de bewoners niet thuis zijn. Het is dus minstens even belangrijk overdag uw huis behoorlijk te beveiligen. In dit artikel geven je graag enkele inbraakpreventie tips.

 

Wat moet u weten over de inbreker?

De grootste vijanden van inbrekers zijn licht, lawaai en tijdverlies. Hierdoor is het dus belangrijk om het hen zo moeilijk mogelijk te maken. De inbreker wil zo snel en efficiënt mogelijk binnengaan met lege handen en buitenkomen met de buit. Inbrekers zijn het vaakst actief bij afwezigheid van de bewoners. Zet dus zeker geen boodschappen als “Volgende week eindelijk relaxen in Benidorm!” op sociale media. Dit wordt door een inbreker immers gelezen als “Volgende week is uw huis leeg en kan ik rustig inbreken”. Bovendien gaat de voorkeur van inbrekers naar een eventuele achterdeur, omdat deze vaak het minst beveiligd is. Het is dus een kwetsbare plaats.

 

Hoe verkleint u het risico op inbraak?

Er zijn redelijk wat maatregelen die u kunt nemen om inbraak tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen in drie soorten opgedeeld worden:

  1. Organisatorische maatregelen zijn maatregelen die uw huis minder aantrekkelijk maken voor inbrekers. Het gaat in feite over een combinatie van voorzichtig gedrag en goede gewoonten. Geef uw woning dus een bewoonde indruk, laat geen waardevolle spullen rondslingeren en sluit alles veilig af.
  2. Bouwkundige maatregelen zijn maatregelen die te maken hebben met de bouw van uw huis zelf. Hier gaat het dus bijvoorbeeld over stevige sloten, dubbele deuren en gelaagd glas.
  3. Elektronische maatregelen kunnen dienen als aanvulling van de organisatorische en bouwkundige maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn een alarmsysteem, elektronische beveiliging en een parlofoon.

 

Algemene tips voor inbraakpreventie

Zelfs als u rekening houdt met alle eerder genoemde maatregelen kan er nog bij u ingebroken worden. Daarom hier een aantal algemene tips, die iedereen relatief makkelijk kan uitvoeren.

  • Het allerbelangrijkste advies in verband met diefstalpreventie is consequentie. Het heeft geen zin de voordeur dubbel te sluiten als er nog ramen openstaan en als de sleutel van de achterdeur onder een deurmat ligt. Alle kwetsbare toegangspunten tot uw huis moeten beveiligd worden. Een inbreker zoekt immers meestal toegang via het zwakste punt.
  • Laat uw aandacht niet afzwakken! Zoals eerder gezegd komen de meeste inbraken voor tussen 14 en 18 uur. Hoewel de meeste mensen denken dat beveiliging ’s nachts belangrijker is dan overdag, is dit zeker niet het geval.
  • Als u niet thuis bent, kunt u ook diefstal tegengaan, onder andere door uw huis een bewoonde indruk te geven. U kunt bijvoorbeeld namaakplanten voor het raam zetten, een gordijn dat licht doorlaat hangen waar men niet door kan kijken, of misschien zelfs wat voorwerpen in huis leggen zodat het lijkt alsof u even naar het toilet bent (bijvoorbeeld een open krant en een half glas water op de salontafel).
  • Zelfs als u maar even het huis verlaat is het best om uw deuren volledig te sluiten. Dieven kunnen via de brievenbus met een haak de deurklink bedienen om zo binnen te raken.
  • Bewaar uw sleutels op een veilige plaats, en laat ze bijvoorbeeld niet op een raamslot zitten, zeker niet als ze nog zichtbaar zijn van buitenaf.
  • Controleer altijd wie er aanbelt. U weet maar nooit welke bedoelingen een vreemde heeft, zelfs al lijkt zijn verhaal geloofwaardig. Installeer bijvoorbeeld een deurspion* of een kierstandhouder*.

*: een deurspion is een kijkgaatje in de deur, waardoor u van binnen kan zien wie aan de andere kant van de deur staat. Een kierstandhouder is een mechanisme dat ervoor zorgt dat de deur niet verder open kan dan een kier, tenzij u de deur manueel opent van binnen.

 

 

Beveiliging van je huis met buurtpreventie

Buurtpreventie, misschien beter gekend als Neigbourhood Watch, is een systeem waarbij bewoners zelf controle uitvoeren op onregelmatigheden binnen hun wijk. Ze laten dan hulpdiensten en medebewoners iets weten over deze onregelmatigheden, vaak met behulp van een WhatsApp-groep of dergelijke. Het kan een goed idee zijn voor uw eigen wijk zo’n groep te starten. Een groep aandachtige buren ziet immers samen veel meer dan een enkele bewoner. Buurtpreventie wordt ook gebruikt om andere soorten misdaad en vandalisme tegen te gaan, maar het kan zeker ook handig zijn voor inbraakpreventie.

Om zo’n groep te kunnen starten moet u natuurlijk wel al uw buren kennen. Nodig ze dus eens uit om iets te komen drinken en zorg ervoor dat u elkaar kan vertrouwen. Kom overeen dat u een oogje in het zeil houdt als de ander op vakantie, aan het werken, … is.

 

Inbraakpreventie: Bestrijd de duisternis

Licht is een van de belangrijkste manieren om inbraak tegen te gaan; een huis waar geen licht brandt en waar geen teken van leven is, is immers aantrekkelijker voor inbrekers.

Een goed idee is om lichttimers te installeren. Dit is een systeem dat er automatisch voor zorgt dat uw lichten aanspringen op een vooraf ingesteld uur. Hiermee laat u de inbrekers denken dat er wel degelijk iemand thuis is. Naast lichttimers voor de lichten binnenin het huis, kan u ook een licht installeren voor buiten, dat altijd blijft branden. Een huis dat niet of slecht verlicht is zal immers makkelijker zijn om een diefstal in te plegen, omdat de inbrekers zich in geval van nood beter kunnen verbergen.

Met het gebruik van licht kan het altijd lijken alsof iemand thuis is, zelfs al is het maar een illusie. Het is een grote stap in de inbraakpreventie.

 

Benieuwd hoeveel inbraken er zijn in jouw buurt?

Via deze criminaliteitsstatistieken  kan je opzoeken hoe vaak er in jouw buurt ingebroken wordt. Wil je je hier optimaal tegen beveiligen? Opteer dan voor een alarmsysteem, eventueel gecombineerd met camerabeveiliging.

Over de auteur

Hi,

Ik ben  Ian

Bij Ian werd enkele jaren geleden ingebroken. Het hele huis was geplunderd en veel kostbare herinneringen vernield. Hij vond dan ook dat het tijd werd voor een website dat informeerde over betaalbare inbraakpreventie. Later werd dit uitgebreid naar veiligheid en beveiliging in het algemeen. Ian is oprichter van Beveiliging Vergeleken en erg trots op alle vrijwilligers die regelmatig tijd vrij maken om consumenten te helpen door hun kennis te delen via beveiliging vergeleken.

Split Top with Sidebar