Eén van de grootste gevaren die je in huis kunt lopen, is koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide (in de scheikunde ook wel aangeduid als CO) is een gas dat kleurloos, reukloos en smaakloos is, waardoor je het niet kunt herkennen. Het gas komt vrij bij onvolledige verbranding van aardgas, olie, benzine of hout door zuurstoftekort tijdens de verbranding.
Het inademen van koolmonoxide zorgt voor misselijkheid en braken, lichte hoofdpijn en een gevoel van verwardheid en vermoeidheid. Je hartslag versnelt en je kunt al vrij snel het bewustzijn verliezen.
Keuze van de redactie: Nest Protect
De gevolgen zijn vaak ernstig: je kunt in een coma raken, blijvende hersenschade oplopen en zelfs overlijden. Jaarlijks overlijden er gemiddeld 12 mensen aan koolmonoxidevergiftiging, en zo’n 150 mensen belanden er door in het ziekenhuis. Koolmonoxide is dus een echte sluipmoordenaar.
Beste koolmonoxidemelder op batterijen
Een goede, betaalbare koolmonoxidemelder op batterijen is de Alecto COA-26. Deze heeft een verlicht LCD-display die de gemeten koolmonoxide weergeeft. Ook geeft de melder aan hoeveel stroom er nog in de batterijen zit en geeft een waarschuwingssignaal als deze opraken, zodat je niet ongemerkt met een koolmonoxidemelder komt te zitten die niet meer aan staat. Hij gaat 7 jaar mee.
Bijzonder aan deze is de AudioLink functie, waarmee je als je weg geweest bent achteraf kan controleren of de melder koolmonoxide heeft waargenomen.
Beste koolmonoxidemelder op elektriciteit
Wil je er verzekerd van zijn dat je geen onveilige situaties krijgt door melders waarvan de batterijen op zijn, kies dan voor een koolmonoxidemelder die op het lichtnet aangesloten kan worden. Deze komt, tenzij de stoppen doorslaan of er een blackout is, nooit zonder stroom te zitten. Een goede optie is de Smartwares RM337. Dit is wel een combimelder, dus als je op je slaapkamer betrouwbare meldingen voor koolmonoxide én rook wilt moet je er twee gebruiken: één op ademhoogte en één aan het plafond. Een handige melder voor de CV-ketel is de ReTwist co-Switch koolmonoxidemelder. De melder geeft via lichtsignalen en geluidsignalen aan als er een gevaarlijke hoeveelheid koolmonoxide gedetecteerd en schakelt zelf de CV-ketel tijdig uit. De ReTwist co-Switch is wel behoorlijk prijzig.
Beste koolmonoxidemelder met app
Een aantal koolmonoxidemelders heeft een bijbehorende app. Deze stuurt naast het gewone alarmsignaal ook een melding naar je smartphone of tablet. Ook als je niet thuis bent dus. Zorg er wel voor dat je internetverbinding stabiel is, anders komt de melding misschien niet door, met alle gevolgen van dien.
Een goede combimelder is de 2e generatie Nest Protect melders. Deze zijn zowel op batterijen als aan te sluiten op het lichtnet verkrijgbaar. Ze zien er mooi uit, zijn makkelijk in te stellen en geven gesproken waarschuwingen en aanwijzingen voor wat te doen af. Deze koolmonoxidemelder is echter niet te koppelen met producten van een andere fabrikant, en is aan de prijzige kant. Wil je liever geen combimelder én minder uitgeven, dan is de ELRO FC4801R koolmonoxidemelder een goed keuze. Deze heeft een eigen app waarmee je hem ook kunt testen en bericht krijgt als de batterijen leeg zij. De ELRO FC4801R is te koppelen aan ander soort melders zoals rookmelders, watermelders en hittemelders van dezelfde fabrikant.
Keuze van de redactie: Nest Protect
Veel gestelde vragen
Hoe ontstaat koolmonoxide?
Koolmonoxide kan ontstaan bij slecht functionerende of slecht onderhouden geisers, kachels, combiketels en cv-installaties. Een verkeerde installatie kan daarvan de oorzaak zijn. Staat het verbrandingstoestel in een kleine ruimte die slecht geventileerd wordt, of is er geen directe afvoer van het toestel naar buiten, dan is het risico op koolmonoxidevergiftiging verhoogd. Dit geldt eveneens voor het in een schuurtje of een afgesloten partytent gebruiken van heaters en binnenshuis barbecueën. Ook losgekoppelde, gescheurde, verroeste of gecorrodeerde afvoerpijpen verhogen het risico op koolmonoxidevergiftiging. Bij een vervuilde schoorsteen of gescheurd schoorsteenkanaal kunnen ook verbrandingsgassen in huis blijven hangen.
Hoe voorkom je koolmonoxide?
Het is dus raadzaam om goed onderhoud te plegen aan je huis en de installaties in je huis die brandstof verbranden. Zorg voor een goede ventilatie is iedere ruimte waar verbranding plaatsvindt. Gebruik daarnaast je kachel of open haard niet als ‘allesbrander’. Dat veroorzaakt snellere vervuiling van de afvoerkanalen of de schoorsteen. Daarnaast kan bij de verbranding een hogere temperatuur ontstaan dan waar het afvoerkanaal voor gebouwd is. Dit veroorzaakt schade aan de constructie, die dus weer kan leiden tot het in huis blijven hangen van de eerder genoemde verbrandingsgassen.
Keuze van de redactie: Nest Protect
Wat moet je doen bij koolmonoxide in huis?
De kans dat je zelf waarneemt dat er koolmonoxide in je huis is, is klein. Tegen de tijd de realisatie er is op basis van de eerder beschreven symptomen zal je snel het bewustzijn verliezen. Ben je nog wel in staat om acties te verrichten, zorg dan direct voor ventilatie door alle ramen en deuren wijd open te zetten. Waarschuw vervolgens je huisgenoten en ga zo snel mogelijk naar buiten. Je kunt dan 112 bellen, die je aanwijzingen zullen geven die je op moet volgen. Neem ook snel contact op met je huisarts.
Hoe kan ik koolmonoxide op tijd detecteren?
Ben je dan helemaal overgelaten aan het lot in het geval van het ontstaan van koolmonoxide in je woning? Gelukkig niet. Koolmonoxide is, net als rook, de detecteren met een apparaat. Veel mensen hebben rookmelders in huis, maar zo’n koolmonoxidemelder is nog niet zo ingevoerd. Het is ook nog niet verplicht om ze te hebben. Dit terwijl koolmonoxidevergiftiging net zo dodelijk kan zijn als brand in huis. Voor het welzijn van jezelf en je huisgenoten is verstandig om koolmonoxidemelders aan te schaffen en op de juiste plekken in huis op te hangen.
Is één koolmonoxidemelder in huis voldoende?
Het is verstandig om in iedere ruimte waar verbranding plaatsvindt een koolmonoxidemelder op te hangen. Afhankelijk van de grootte van je woning kun je bepalen of je er nog meer nodig hebt. Als je de alarmmelding in andere ruimtes goed kan horen, kun je er voor kiezen om het hierbij te laten. De schadelijke koolmonoxide bereikt dan immers eerder de melder dan bijvoorbeeld de slaapkamer. Het is echter voor je eigen veiligheid verstandig om je ervan te verzekeren dat je een alarmmelding op tijd meekrijgt. Het is dus raadzaam om toch om op je slaapkamer, kantoor en andere ruimte toch ook een koolmonoxidemelder op te hangen.
Waar moet ik een koolmonoxidemelder plaatsen?
Waar je een koolmonoxidemelder moet plaatsen is afhankelijk van over er een gastoestel in de ruimte staat of niet. Is dit wel zo, plaats hem dan aan het plafond op 1 tot 3 meter afstand van de potentiële koolmonoxidebron. Doe dit centraal in de ruimte, op minimaal 30 centimeter afstand van muren. Doe dit niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten of naast andere objecten. Heb je een schuin plafond? Hang hem dan op een plek waar je als je eronder staat horizontaal 1 tot 3 meter van de potentiële bron verwijderd bent. Hang je een koolmonoxidemelder op in een kamer waar geen gastoestel staat, doe dit dan op ‘ademhoogte’. Dat wil zeggen: hang hem op de slaapkamer op de hoogte van je hoofd als je op bed ligt, in de woonkamer op de hoogte van je hoofd als je op de bank zit en in een kantoorruimte op de hoogte van je hoofd als je op je bureaustoel zit. Ook hier geldt dat je de koolmonoxidemelder niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten moet hangen. Hang de melder nooit achter een gordijn of kast, want dan is de kans bijzonder klein dat hij de aanwezigheid van koolmonoxide in de ruimte op tijd meldt.
Keuze van de redactie: Nest Protect
Is een melder die zowel rook als koolmonoxide detecteert voldoende?
Er bestaan naast koolmonoxidemelders en rookmelders ook ‘combimelders’. Dit zijn apparaatjes die zowel rook als koolmonoxide detecteren. Op zich handig, twee vliegen in één klap, maar helaas is zo’n combimelder niet in alle ruimtes een goed alternatief voor losse rookmelders en koolmonoxidemelders. Een rookmelder moet namelijk altijd aan het plafond opgehangen worden. Daar waar dit ook voor de koolmonoxidemelder geldt, dus in een ruimte waar een gastoestel staat, is het wel veilig om voor een combimelder te kiezen. Voor alle andere ruimtes, waar de koolmonoxidemelder op ademhoogte moet hangen, is het veiliger om aparte melders voor rook en koolmonoxide op te hangen.
Maakt het uit welke koolmonoxidemelder ik koop?
Voor je eigen veiligheid moet je niet voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Er zijn koolmonoxidemelders van 15 euro verkrijgbaar, maar ook exemplaren van 180 euro. Lang niet al deze melders voldoen aan de kwaliteitseisen. Het is dus onverstandig om zonder voorstudie een koolmonoxidemelder aan te schaffen. Let erop dat op de verpakking NEN-EN 50291 staat. Dit is een indicatie dat het product aan de technische eisen voldoet.
Kan ik voor de rest van mijn leven gerust zijn nu ik een koolmonoxidemelder geïnstalleerd heb?
Als je een koolstofmonoxidemelder hebt geplaatst, wil dat niet zeggen dat je het onderhoud aan je CV-ketel een keert kunt overslaan, of dat ventileren niet zo belangrijk meer is. Daarnast hebben koolmonoxidemelders niet het oneindige leven. Op de verpakking staat hoe lang de melder ‘houdbaar’ is. Noteer dus met een watervaste stift op de melder de datum van installatie en de datum waarop hij vervangen moet worden. Controleer ook regelmatig of de melder nog werkt. Als de melder op batterijen werkt, kunnen deze uiteraard leegraken. Zorg dus dat je altijd reservebatterijen in huis hebt. Onderhoud de koolmonoxidemelder ook goed. Er kan stof in komen te zitten, wat het detecteren van gas bemoeilijkt. Af en toe met de stofzuiger er langs en schoonpoetsen (zonder schoonmaakmiddel!) kan dus geen kwaad als je je eigen veiligheid en die van je huisgenoten hoog in het vaandel hebt staan!
Keuze van de redactie: Nest Protect