Beste IP camera | Test, Reviews & Ervaringen

 Top 5   IP Camera's

Een digitale camera die direct op afstand te besturen is en waar je heel eenvoudig realtime opnames mee zendt: dat zijn IP-camera’s; zo genoemd omdat ze gebruikmaken van IP-adressen. Via een WiFi-verbinding staan de camera’s direct in contact met het internet en met andere apparaten. Met de toevoeging van clouddiensten zijn ze gebruiksvriendelijker dan ooit. Wat zijn de beste IP camera’s? Dat zochten onze beveiligingsexperts voor je uit.

Overzicht Beste IP-camera's 2024

IP-beveiligingscamera's

Camera’s met een Wifi-verbinding zijn natuurlijk bij uitstek geschikt als beveiligings- of bewakingscamera’s. Realtime opnames verzenden en op afstand opslaan heeft overduidelijke voordelen voor de beveiliging van objecten en personen. De meeste veiligheidscamera’s werken volautomatisch en zijn in staat om goede kwaliteit opnames langdurig op te slaan, zelfs bij weinig licht. Veel van deze beveiligingscamera’s bieden je de mogelijkheid om ze direct een melding te laten maken van verdachte situaties, naar je telefoon, maar ook naar een meldkamer. Tegenwoordig worden de IP-beveiligingscamera’s niet uitsluitend ingezet voor zakelijk gebruik. De vraag naar extra bescherming neemt toe, ook bij particulieren. Gelukkig worden de technieken steeds beter en goedkoper.

De beste IP-camera laten installeren door professionals? Vergelijk nu gratis en vrijblijvend offertes van installateurs en bespaar tot 40%

Tips bij aankoop beste IP camera

Waar moet je op letten bij de aankoop van een dergelijke camera? Camera’s die online kunnen gaan zijn er in verschillende prijsklassen. Het is niet altijd nodig om een dure aanschaf te doen. Je hebt voor een paar tientjes al een prima IP-camera. Toch moet je goed opletten bij je aankoop: veel digitale camera’s die op internet kunnen worden aangesloten werken niet met een eenvoudige online opslag (clouddienst). Dat maakt het bekijken van live beelden buiten je thuisnetwerk erg lastig. Let hier dus goed op bij aankoop of volg de raad van onze beveiligingsexperts en kies voor een model dat hier een review heeft gekregen, zo ben je zeker van een goede koop.

Beste IP camera voor buiten?

Als je van plan bent de camera buiten te gebruiken, dan moet je goed rekening houden met de bestendigheid tegen vocht en vorst. Om de beste resultaten te krijgen, kies je een camera die je goed kunt bevestigen en die je vanuit de juiste hoek kunt gebruiken. De camera hieronder is uiterst goed bestand tegen verschillende weertypen. Ga je de camera gebruiken als bewakingscamera? Let er dan op dat je de camera niet te hoog ophangt. Op die manier weet je zeker dat je goede beelden krijgt van de personen die betrokken zijn bij eventuele ongewenste situaties.

Keuze van de redactie

netgear arlo pro

Wil je de beste IP camera voor buiten? Dan zal je keuze snel vallen op een model als Netgear Arlo Pro. Onze eerste keuze voor modellen die buiten tegen regen en wind opgewassen zijn.

Beste IP camera met bewegingssensor en infrarood

Een camera die gemaakt is voor beveiliging, is het meest geschikt voor het doel waar je de camera voor aanschaft. De IP-beveiligingscamera hoeft niet duur te zijn en de installatie van een camerabeveiligingssysteem is voor particulieren tegenwoordig erg bereikbaar. Het installeren van meerdere bewakingscamera’s is voor een optimale veiligheid aan te raden. De camera’s zijn in veel gevallen in staat om met elkaar te communiceren over het WiFi-netwerk. Het camerasysteem zal bij het gebruik van meerdere camera-units altijd de best mogelijke camerabeelden laten zien. Aangesloten op internet heeft een bewakingscamera op WiFi de beschikking over een zeer grote opslagcapaciteit, wat het mogelijk maakt om langdurig opnames te maken van een hoge kwaliteit.

Keuze van de redactie

netgear arlo pro

Wil je de beste IP camera voor buiten? Dan zal je keuze snel vallen op een model als Netgear Arlo Pro. Onze eerste keuze voor modellen die buiten tegen regen en wind opgewassen zijn.

Kies de beste IP camera

Camerabeveiliging is iets waar je zeer serieus over moet nadenken. Wil je dat de camera niet slechts ophangen voor een afschrikwekkend effect? Dan moet je er zeker van zijn dat de beelden die je opneemt van goede kwaliteit zijn, ook als het donker is. Een infraroodfunctie is daarom een must. Het is in veel gevallen goed mogelijk om een digitale camera zonder infraroodfunctie te voorzien van een filter, waardoor er toch een infraroodbeeld kan worden geschoten, maar met een gebruik van een infraroodfilter zal de kwaliteit van de nachtbeelden worden beperkt. Pas goed op voor nepversies van de hier genoemde camera’s die je via buitenlandse websites verkrijgen kunt. Ze lijken misschien erg op deze camera typen, maar automatische software-updates maken de nep-beveiligingscamera’s al gauw onbruikbaar. Wij hebben de keuze voor de beste IP camera makkelijk voor je gemaakt. Kies op basis van ons advies de beste camera voor het doel dat jij voor ogen hebt en je schiet altijd raak.

De veelzijdigheid van IP-camera's

Over het algemeen hebben beveiligingscamera’s vandaag al heel wat geavanceerde functies. Vooraleer je overgaat tot aankoop is het verstandig na te denken waarvoor je de bewakingscamera wilt gaan gebruiken. Dient het als inbraakpreventie of is het om de kinderen in de gaten te kunnen houden wanneer je je niet in dezelfde kamer bevindt? Bij verschillende situaties horen verschillende modellen.

Veel modellen bevatten één of meerdere van onderstaaande functies:

  • Andere camera’s inschakelen
  • Alarmeringen sturen naar meldkamers
  • Automatisch zoomen op het ideale moment
  • Na de opname de ideale camerahoek kiezen
  • Live streamen van HD camerabeelden
  • Op afstand besturen

Hoe werken IP camera's?

Beeld en geluid rechtstreeks streamen naar locaties overal ter wereld: dat maken deze camera’s mogelijk. De camerabeelden van de digitale camera’s zijn meestal van een scherpere kwaliteit dan die van een analoge camera, wat maakt dat de internetcamera’s uitstekende beveiligingscamera’s zijn. Een online digitale camera profiteert van cloudopslag: services waarmee je online hele grote hoeveelheden informatie opslaat. Ben je een online media fanaat? Dan is een dergelijke camera duidelijk ook iets voor jou. Softwareprogramma’s maken de camera’s breed inzetbaar. Het feit dat de camera’s volledig digitaal werken, stelt ze ook in staat om instructies te ontvangen en te verwerken. Je kunt de camera op afstand bedienen en direct de beelden ontvangen, waar je ook bent.

YubiX CCTV camerasysteem

yubix cctv beste ip camera

Het CCTV Security Camera System van YubiX is een erg budgetvriendelijk camerasysteem dat vier bewakingscamera’s bevat met 2MP 1080P HD Sony lens-sensoren. Dit camerasysteem werkt precies zoals hierboven beschreven: de bewakingscamera’s werken met bewegingssensoren die de beelden rechtstreeks naar je smartphone sturen.

hikvision darkfighter

Een losse IP-beveiligingscamera van uitstekende kwaliteit en toch betaalbaar. Dat maakt de Darkfighter van Hikvision de beste IP camera in zijn categorie. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de prestaties in het donker uitstekend. Het is met deze camera zelfs mogelijk om met slecht slecht goede camerabeelden in kleur te schieten.

Zowel het complete camerasysteem als de losse camera worden verkocht voor een retailprijs van rond de 200 euro. Dat is een vriendelijke prijs voor ondernemers en consumenten.

De beste IP sportcamera's

Bij de keuze voor de IP-sportcamera’s hebben we gelet op de eisen van de gemiddelde liefhebber van sport en actie. Actiecamera’s worden vaak buiten gebruikt en moeten stofvrij zijn. Het is een vereiste dat ze goed bestand zijn tegen water en dat er opnames van hoge kwaliteit worden gemaakt, ook als de camera schokt en beweegt. Sommige actiecamera’s zijn voor particulieren ook prima geschikt om als beveiligingscamera’s te gebruiken. Hier zijn de drie beste bewegingscamera’s, onderverdeeld in drie verschillende prijsklassen. De camera’s bieden stuk voor stuk waar voor je geld en variëren in prijs, van een paar tientjes tot ruim 750 euro.

Budgetkeuze - Lipa AT-30 4K Ultra HD
lipa at-30 4K ultra hd sport ip camera

Dat een prima IP-sportcamera niet veel hoeft te kosten, dat bewijst cameramerk Lipa. Voor een paar tientjes krijg je de beschikking over een stabiele 4K action camera met een 16 megapixel Sony lens. De Lipa AT-30 4K Ultra HD action camera biedt prima filmopties voor een budgetcamera voor 4K, Full HD en HD Ready. De Sony lens filmt met een hoek van maar liefst 170 graden: vrijwel de hele horizontale breedte. De Lipa is net als de andere camera’s op deze pagina een Wifi-camera en is dus te besturen met je smartphone en tablet. Onderwater filmen kan tot 30 meter, maar daar is wel een waterproof case voor nodig. Gelukkig is de waterpoof case inbegrepen bij de accessoires. De batterijduur is relatief kort: slechts 90 minuten.

Middenklasse camera - GoPro HERO5 Black
go pro hero 5 sport ip camera

Onze middenklasser is de GoPro HERO5 Black. Met een retailprijs van rond de 350 euro is dit een camera waar een relatief hoog prijskaartje aan hangt voor een middensegment action camera. Daarentegen geeft de sportcamera prachtige stabiele beelden, ook onderwater (tot 10 meter diep). Een leuke extra feature die de vorige modellen uit de serie missen, is de toevoeging van GPS. Hiermee is het mogelijk om de locatie van je shoot nauwkeurig te registreren. De IP-sportcamera presteert redelijk goed bij weinig licht en kent een dubbel microfoonsysteem voor een geavanceerde ruisreductie voor het filmen in de wind. De camera komt met een 2 inch touchscreen en een 12 megapixel camera. Zoals we inmiddels gewend zijn van GoPro is de HERO5 een genot om te gebruiken. De bevestigingsopties voor deze action cam zijn nagenoeg eindeloos en met de GoPro Capture en GoPro Quick apps deel je de actie eenvoudig met je vrienden.

Hoog segment camera - GoPro Fusion
go pro fusion

De 5.2K 360º actioncam van GoPro behoort tot de absolute topklasse van de IP-camera’s: 360° filmen in 5.2K met 30 frames per seconden. Met een retailprijs van 750 euro mag je ook wel wat verwachten. De GoPro Fusion is een professionele camera, die gebruik kan maken van de nieuwste trends op het gebied van media beleving, waaronder VR (virtual reality). De camera maakt gebruik van twee 180º lenzen die zich aan weerszijde van de camera bevinden, voor de totale immersiebeleving. Ook deze camera is een GoPro, dus de gebruiksvriendelijkheid is hoog met spraakbediening en handige apps die je helpen met het bewerken en delen van de camerabeelden.

OverCapture stelt je in staat om na het schieten van de beelden nog even de ideale cameraposities te kiezen. Gewoon, op je telefoon. De IP-camera synchroniseert met programma’s als Adobe Premiere en AfterEffects en is waterdicht (tot 5 meter diep). De feature die wij het fijnst vinden is toch wel de cardanische stabilisatie techniek: er is simpelweg geen betere stabilisatie te krijgen. Een nadeel dat wij konden vinden is dat je de camera smart remote, die je er toch wel bij wilt hebben, los moet aanschaffen. Het is ook opletten geblazen, want de camera gebruikt niet een, maar twee SD-kaarten.