Beste Dashcams voor auto & motor

beste dashcam

Een dashcam is een handige videocamera die de beelden door de voorruit van jouw auto vastlegt. Het product kennen we voornamelijk van Youtube-beelden die kwamen overwaaien vanuit Rusland. Daar is het product immens populair en wordt het reeds jaren verplicht opgelegd door verzekeringsmaatschappijen. 

Het levert niet alleen fantastische beelden van natuurfenomenen op maar ook schokkende beelden van auto-ongelukken. Deze beelden verklaren vaak de aanleiding voor het ongeval, waardoor de zaak eenvoudiger kan worden afgehandeld. Dat ene voordeel verklaart al snel waarom dashcams het ook bij ons in Nederland en België zo goed doen.

Maar wat zijn nu de beste dashcams? Wij doken voor jou de dashcamwereld in en zochten het voor jou uit. In alle transparantie geven we aan met welke zaken we zoal rekening hielden en bovendien geven we jou ook enkele praktische tips mee. Maar eerst hebben we aandacht voor de functies, specificaties en de voordelen van dashcams.

Overzicht

Geen tijd om het volledige artikel te lezen? Dan hebben we hieronder voor jou een lijst gemaakt met de beste dashcams:

Beste voor

Productnaam

Resolutie

Kijkhoek

Prijs

Beste algemeen

4K

150°

Beste kleine

Full HD

140°

Beste nachtmodus

Full HD

139°

Beste beeldstabilisatie

Full HD

140°

Beste voor motor

Full HD

110°

Beste Dashcam met 4K

Na veel wikken en wegen komt de AZDome GS63H in deze categorie als winnaar uit de bus. Dankzij zijn 4K resolutie behoort de beeldkwaliteit van deze camera ongetwijfeld bij de toppers die vandaag op de markt zijn te vinden. Dit dankzij zijn ingebouwde HDR technologie (High Dynamic Range) en de betrouwbare Novatek 96660 chip die garant staat voor topkwaliteit bij alle weersomstandigheden en dit ook in het donker. Zo vormt noch hoge noch lage lichtintensiteit een hinderpaal voor haarscherpe beelden.

Hiernaast heeft de Dashcam GS63H met een 2,4 inch LCD scherm tal van andere opmerkelijke opties. Zo wordt dankzij de parkeerfunctie jouw wagen ook tijdens het parkeren beveiligd. Zo zal bij het waarnemen van beweging de camera automatisch starten met filmen. Dankzij de G-sensor worden ongevallen meteen opgemerkt en worden de gefilmde bestanden automatisch beveiligd en opgeslagen. Het toestel beschikt dan weer niet over een touchscreen of beeldstabilisatie. Dankzij wifi-compatibiliteit kunnen video's en foto's meteen worden doorgestuurd naar jouw smartphone of tablet. Geheugenkaarten tot 128gb worden door de dashboardcamera ondersteund, dit betekent zo'n 30 uur aan FullHD opnames! Niet voor niets neemt de AZDome op plaats nummer één.

Keuze van de redactie voor 4K

AZDome Dashcam voor auto

Beste kleine dashcam

Een kleine dashcam laat zich niet alleen kenmerken door zijn beperkte afmetingen. Zo moet een kleine dashcam nog steeds voldoen aan alle vereisten die we ook aan zijn grote broertjes stellen. Niet geheel onverwacht kwam de DDpai Mini Wifi Auto Dashcam als beste naar voren. Het gaat om een exemplaar dat niet opvalt maar eigenlijk alles doet wat het hoort te doen. Zijn discretie is dan ook lang niet zijn voornaamste pluspunt.

Het model kan je eenvoudig aan de voorruit kleven via de 3M-sticker. Wat het model echter bijzonder maakt is het feit dat je 'm wel heel eenvoudig kan verbinden met jouw smartphone. Vooral de apart te downloaden app werkt als een verademing. Zo kan je het beeld live volgen op jouw smartphonescherm. Het geheel komt bovendien ook met een meegeleverde afstandsbediening die je eveneens eenvoudig en anoniem kan bevestigen. Zo kan je eenvoudig beelden opnemen of na het raadplegen op jouw smartphone gewoon delen via sociale media. Uiteraard zijn ook alle andere functionaliteiten aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan Parking Guard met Time Lapse opnames terwijl jij aan het winkelen was. Ideaal om dieven of vandalen op beeld vast te leggen. Ook in het kader van een aanrijding is dat natuurlijk het geval.

Dit alles bracht ons ertoe om de kleine dashcam DDpai Mini Wifi Auto Dashcam als beste koop te bestempelen binnen zijn segment.

Keuze van de redactie voor compact

DDpai Mini Wifi Auto Dashcam

Beste dashcam met nachtmodus

Bij sommige goedkopere dashcams moet je al snel aan kwaliteit inboeten eenmaal de zon achter de horizon verdwenen is. Vaak kunnen ze ook enkel vage beelden vastleggen bij forse straatverlichting. Op een moment dat jouw zichtbaarheid gevoelig is afgenomen, kan je dus niet op het bewijsrechtelijk voordeel van een dashcam rekenen. Gelukkig bestaan er ook dashcams met een nachtmodus. Die toestellen zijn een aanrader voor zij die zich vaak nachtelijk op de weg begeven. In de praktijk zijn ze echter ook in de winterperiode een ware verademing.

Wij gingen na welke dashcam met nachtmodus de beste is en kwamen uit bij de BlackVue DR750S-2CH Cloud Dashcam. Het gaat om een dashcam die maar liefst zestig frames per seconde schiet en dat alles aan een ongeziene kwaliteit. Dankzij de ingebouwde beeldsensor zijn opnames ook in het donker extra duidelijk en heel gedetailleerd. Ook deze dashcam is overigens voorzien van alle functionaliteiten die we van een klassieke dashcam verwachten. Denk maar aan een time-lapse opname functie en een handige app voor het downloaden van de beelden naar jouw smartphone.

Keuze van de redactie voor nachtmodus

BlackVue DR750S

Beste dashcam met beeldstabilisatie

In België en Nederland doen onze wegen soms wel eens denken aan een kermisattractie. Voortdurende trillingen kunnen de dashcamopnames echter verstoren. Gelukkig brachten verschillende fabrikanten een eenvoudige oplossing: beeldstabilisatie. Door het beeld te stabiliseren worden vervelende trillingen weggewerkt en blijft het beeld altijd heel scherp. Natuurlijk doet lang niet iedere dashcam met beeldstabilisatie het hier even goed. Na een uitgebreid onderzoek kwam de Nextbase 312 GW echter als beste koop naar voren.

Niet alleen is dit toestel een verademing op vlak van beeldstabilisatie, bovendien maakt het opnamen bij 30 fps en is het voorzien van de nieuwe 6G glaslenzen. Ook zijn brede kijkhoek van 140 graden zorgen voor enkele belangrijke voordelen, zeker omdat de volledige weg in beeld wordt gebracht en dat zonder dat je aan beeldhelderheid hoeft in te boeten.

Deze dashcam is voorzien van ingebouwde WiFi waarmee je eenvoudig jouw beelden kan doorsturen naar jouw smartphone of kan delen met jouw verzekeraar. Zelfs het delen via sociale media behoort tot de mogelijkheden. Nog even het CLICK&GO-montagesysteem gebruiken en je bent voorzien van een ultieme dashcam met optimale beeldstabilisatie en alle functionaliteiten die je van een moderne dashcam verlangt.

Keuze van de redactie voor beeldstabilisatie

Nextbase 312GW

Beste dashcam voor motor

In deze categorie kiezen we voor de DOD Hummer Bike dashcam. Dit stevig exemplaar met een 1.5 inch LCD-scherm is voorzien op extreme weersomstandigheden dankzij zijn waterdichte behuizing en het gebruik van sterk materiaal.

Door de optimale beeldstabilisatie worden jouw beelden niet verstoord door trillingen door hobbelige wegen of verkeersdrempels. Deze stabiliteit van de beelden wordt nog extra versterkt door de stabiele manier waarop het toestel aan het stuur wordt bevestigd. Het model is trouwens even eenvoudig op jouw motor te bevestigen als er opnieuw van te verwijderen. Na bevestiging hoef je dankzij de automatische startfunctie en loop recording je ook nog eens geen zorgen meer te maken over de camera.

Deze speciaal voor motorrijders ontworpen DOD Hummer Bike Camera is niet enkel uitstekend geschikt voor het vastleggen van eventuele incidenten. Dankzij de 1080p full HD-video is hij bovendien ook uitermate geschikt voor het opnemen van leuke landschapsbeelden tijdens een ontspannende motorrit. Als extra troef beschikt de DOD Hummer Bike Camera over een nauwkeurige GPS met ingebouwde wifi. Dat alles levert deze camera voor ons terecht de titel op van beste dashcam voor op de motor.

Keuze van de redactie voor motor

DOD dashcam

Waarop baseerden we deze beoordeling?

Wij velden ons oordeel aan de hand van enkele criteria. Hierbij keken we naar de meest belangrijke productkenmerken die een dashcam heeft of kan hebben. Hierna vergeleken we de onderlinge producten met elkaar en kozen we er één product uit die allround het beste scoorde. Hieronder worden deze kenmerken elk afzonderlijk en in alle transparantie toegelicht.

Beeldkwaliteit

dashcam auto beeldkwaliteit

De kwaliteit van de geregistreerde beelden dient uiteraard hoog genoeg te zijn. Dit is belangrijk opdat het merk van de auto en de nummerplaat eenvoudig op te maken zijn op basis van de gemaakte beelden. We spreken hierbij over een minimale beeldkwaliteit van 720p of HD Ready. Hoe hoger, hoe beter de kwaliteit zal zijn.

Hierbij dienen we echter niet alleen aandacht te hebben voor de beeldkwaliteit zelf, maar ook voor een aantal andere functionaliteiten. Onder andere beeldstabilisatie is een echte aanrader op sommige Belgische wegen. Hierbij filtert de dashcam automatisch schokken en trillingen weg en krijg je een constant beeld waarop alles goed te zien is en een eventuele nummerplaat eenvoudig af te lezen is.

Beeldhoek

Een dashcam heeft liefst een zo ruim mogelijke beeldhoek. Idealiter loopt die beeldhoek op tot 140°. Bij deze beeldhoek is het volledige wegdek immers zichtbaar, waardoor de dashcam alles monitort. Ook hier zegt een goede beeldhoek echter niet alles. Die beeldhoek mag immers niet toornen aan de beeldkwaliteit. Een goede dashcam met een grote beeldhoek zal dan ook vaak een stuk duurder zijn, gelet op het feit dat er ook krachtigere processoren voor nodig zijn. Zeker indien ook beeldstabilisatie van de partij is, kan het prijskaartje al eens oplopen. Toch is een voldoende grote beeldhoek altijd wel een aanrader.

Functionaliteiten

Sommige dashcams kiezen voor een basic uitvoering waarbij enkel opgenomen wordt bij een event, anderen zijn dan weer voorzien van uitgebreidere functionaliteiten. Uiteraard maakt dat laatste de dashcam extra handig, zeker indien het voorzien is van een parkeermodus. Bij zo'n parkeermodus blijft de dashcam ook tijdens het parkeren actief. Vaak wordt zo'n parkeermodus gecombineerd met een sensor die de dashcam bij beweging zal activeren.

Denk overigens ook aan een aantal andere functionaliteiten. Vooral rechtstreekse communicatie met de smartphone blijkt in de praktijk heel handig te zijn, zeker indien we de beelden snel en efficiënt naar de verzekeraar willen versturen.

Loop recording (loopfunctie)

Stel je maar even voor: je beschikt over een dashcam maar wanneer het uiteindelijk misloopt heb je helemaal geen beeldmateriaal. De reden? Het geheugenkaartje was vol… Het klinkt misschien surreëel, maar vroeger was dat vaker realiteit dan ons lief is. Gelukkig is dat vandaag anders.

De meeste dashcams beschikken tegenwoordig over een zogenoemde loopfunctie. Bij loop recording wist de dashcam automatisch de oudste beelden om er nieuwe beelden op te overschrijven. Je hoeft de beelden met andere woorden niet zelf meer handmatig te verwijderen. Natuurlijk is en blijft het wel belangrijk om bewijsmateriaal tijdig van het geheugenkaartje te halen, zeker als we willen dat het niet overschreven wordt. Ook hier bestaan er echter oplossingen. Zo zijn sommige dashcams voorzien van een functie waarbij men de beelden van een event wegschrijft naar een veilig gedeelte van de geheugenkaart. Toch krijgt het ook hier de nodige aanbeveling om steeds een kopie van de beelden te maken. Je weet maar nooit…

G-sensor

Sommige dashcams beschikken over de optie van een G-sensor. Hiermee worden ongevallen razendsnel geregistreerd. Alle informatie van vlak voor het incident tot tientallen seconden of enkele minuten erna wordt vergrendeld en opgeslagen. Op deze manier kan deze info later eenvoudig worden opgevraagd. Vaak legt de G-sensor de basis voor allerhande andere functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan de eventmodus of de beveiliging bij loop recording: dankzij de G-sensor weet de dashcam dat het gaat om te beveiligen beeldmateriaal. Extra handig, toch?

Nachtmodus

Vooral bij de goedkopere dashcams hebben we nogal eens problemen bij het nachtelijk schieten van scherpe beelden. Zeker op slecht verlichte wegen is dat wel eens het geval. De duurdere modellen zijn daarentegen vaak voorzien van een nachtmodus. Hierbij maakt men onder andere gebruik van een infraroodcamera. Bij iedere bestudeerde dashcam gingen we na of er al dan niet een nachtmodus aanwezig was. Bij de keuze voor de beste dashcam met nachtmodus speelde de beeldkwaliteit uiteraard een prominente rol.

Parkeermodus

dashcam parkeermodus

Sommige dashcams zijn tegenwoordig voorzien van een zogenoemde parkeermodus. Zo'n parkeermodus is altijd een aanrader en speelde een belangrijke rol bij het bepalen van de eerder genoemde beste dashcams

Bij de parkeermodus zal de dashcam zich meestal in stand-bymodus zetten. Indien de bewegingssensor echter bewegingen opmerkt, wordt de dashcam opnieuw geactiveerd en zal het beelden opnemen. Op die manier kan men niet alleen vandalen op beeld vastleggen, maar beschik je ook bij een aanrijding over haarscherp beeldmateriaal. Zelfs wanneer de andere chauffeur een vluchtmisdrijf pleegt, kan je 'm via zijn kenteken nog steeds opsporen. Zo'n parkeermodus is met andere woorden geen overbodige luxe.

Wel is het zo dat een parkeermodus natuurlijk extra stroom vergt die het op dat moment niet van jouw wagen krijgen kan. Vaak is de dashcam echter voorzien van een interne batterij die soelaas bieden kan. Bij langdurige parkeersessies zal die interne batterij echter niet volstaan. Denk bijvoorbeeld aan het parkeren op Brussels Airport. Dankzij de mogelijkheid tot een externe battery-pack hielden we bij onze beoordeling maar beperkt rekening met de capaciteit van de ingebouwde accu.

Bluetooth en netwerkfunctionaliteiten

Idealiter kan je de dashcam eenvoudig verbinden met jouw mobiele toestellen. Denk bijvoorbeeld aan een smartphone of aan een tablet. Er bestaan echter verschillende methoden om die verbinding aan te leggen, gaande van Bluetooth tot WiFi. Tegenwoordig verkiest men vaak een combinatie van de mogelijkheden, waarbij Bluetooth de verbinding op korte afstand voorziet en WiFi gebruikt wordt voor het doorsturen van de beelden.

Bij de beoordeling van de bovenstaande dashcams hadden we echter niet alleen aandacht voor de aanwezigheid van Bluetooth en gelijkaardige netwerkfunctionaliteiten, maar ook voor andere voorzieningen. Denk maar aan eenvoudige verwerkingssoftware voor op de computer en applicaties voor op jouw smartphone. Ook dergelijke applicaties hebben wij aan een grondige gebruikstest onderworpen.

Opslagmogelijkheden

Ook bij dashcams kunnen we de opdeling maken tussen twee courante opslagmethoden: de interne en externe opslag. Een dashcam met enkel een interne opslag kunnen we afraden. Voor dashcams met een uitgebreide interne opslag en een loopfunctie, kunnen we daarentegen nog een uitzondering maken. De aanwezigheid van een externe opslag maakt het immers mogelijk om de dashcam helemaal aan te passen aan jouw persoonlijke wensen. Wel ga je, net zoals ons, best even na hoeveel extern geheugen de dashcam ondersteunt.

Wetgeving

Bij onze zoektocht naar de beste dashcams hielden we uiteraard ook rekening met de toepasselijke wetgeving. Anderzijds beperkten we ons tot de Belgische wetgeving die zich in tegenstelling tot andere Europese landen vrij soepel opstelt tot het gebruik van dashcams. Camera's die bijvoorbeeld non-stop filmen (ook bij stilstand) lieten we dan weer uit privacyoverwegingen achterwege. Bij de door ons geformuleerde beste dashcams weet je met andere woorden steeds dat je ook op wettelijk vlak goed zit.

Fingerspitzengefühl

Helemaal objectief is het natuurlijk niet, maar toch gingen we ook zelf aan de slag met de verschillende dashcams. Hoe eenvoudig verloopt het navigeren door de verschillende mogelijkheden? Zijn de knopjes duidelijk? Is de dashcam eenvoudig aan te brengen? Voelt de dashcam stevig aan? Het zijn stuk voor stuk vragen die we ons stelden bij het gebruik van de dashcam. Dergelijke vragen zullen ook consumenten zich immers (al dan niet bewust) stellen, waardoor we het onze plicht vonden om tot slot ook het fingerspitzengefühl in rekening te brengen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een dashcam?

dashcam kopen

Hoewel wij eerder de voor ons beste dashcams uit de doeken deden en transparant communiceerden over de door ons gebruikte criteria, durven wij als geen ander toe te geven dat meningen wel eens verschillen. Veel is dan ook afhankelijk van het specifiek gebruik dat je van de dashcam maakt of het gewicht van jouw eisen. Het feit dat we de beste dashcam zochten binnen verschillende segmenten, weet dat dan ook te beamen. Ga je echter toch liever zelf op zoek naar de beste dashcam binnen jouw budget? Dan geven we alsnog graag mee waarop je best zoal let.

Kies in functie van jouw vereisten

Eerder gaven we aan op basis van welke vereisten wij onze beoordeling maakten. Uiteraard kan ook jij daar mogelijks een aantal vereisten aan toevoegen of van schrappen. De aanwezigheid van een infraroodcamera zal bijvoorbeeld geen vereiste zijn indien je de wagen enkel gebruikt voor de wekelijkse trip naar de supermarkt. Parkeerfunctionaliteiten zullen daarentegen dan weer belangrijker zijn.

Hiernaast kunnen we ook een aantal vereisten aan ons lijstje toevoegen. Denk maar aan de aanwezigheid van een ingebouwde microfoon waarmee je ook kan opnemen wat er in de wagen gezegd wordt. Vooral bij diefstal en carjacking is zo'n toevoeging niet onbelangrijk.

Heb aandacht voor de bevestigingsmethode

bevestigingsmethode dashcam

Er bestaan verschillende manieren om een dashcam te bevestigen. Een dashcam met parkeerfunctionaliteiten zal men meestal via een sticker bevestigen. De dashcam hangt dan heel stevig aan de voorruit en kan je niet zo eenvoudig verwijderen. Sommigen vinden dat niet zo prettig omdat ze soms ook parkeren in een gebied waar wageninbraken niet ongewoon zijn. Zij verkiezen dan een bevestigingsmethode waarbij ze de dashcam eenvoudig kunnen plaatsen en verwijderen. Nog anderen hebben voornamelijk aandacht voor het esthetisch aspect en willen de dashcam en de bekabeling eenvoudig kunnen wegwerken. Waar jouw prioriteiten ook liggen: tijdens jouw zoektocht naar de ideale dashcam heb je best ook aandacht voor de bevestigingsmethode. Lang niet iedere dashcam laat zich immers universeel bevestigen.

Kies in functie van jouw voertuig

Bij de benoeming van de eisen die we aan de genoemde dashcams stelden, hadden we voornamelijk aandacht voor de dashcam die we in de wagen bevestigen. Natuurlijk is het verkeer veel diverser dan dat en hanteerden we bij de selectie van de beste dashcam voor de motor andere criteria. Kies dan ook zelf steeds in functie van jouw voertuig.

Wanneer we op zoek zijn naar een dashcam voor de motor, zullen andere modellen zich logischerwijs opdringen. Een dashcam voor de motor moet immers zo ontworpen zijn dat het zelfs de meest extreme weersomstandigheden weet te overleven. Overigens moeten ze ook stofbestendig zijn en net zoals de chauffeur trillingen goed weten te weerstaan. Ook de stuurbevestiging moet vaak veel beter gebeuren. De impact bij een aanrijding is immers veel rechtstreekser, waardoor een eenvoudige sticker niet volstaat. In principe gelden dezelfde vereisten indien je op zoek bent naar een dashcam voor scooters of bromfietsen.

Ben je daarentegen op zoek naar een dashcam voor op de fiets? Ook hier is weerbestendigheid heel belangrijk. Zo'n camera moet je dan aan het stuur bevestigen en is meestal voorzien van een interne accu. Natuurlijk kan je een klassieke dashcam gebruiken en voortdurend een battery-pack meezeulen, maar geef nou zelf toe: dat is toch allesbehalve handig? Sommige handige Harry's wisten overigens ook zelf een oplaadsysteem te ontwerpen door middel van de dynamo. Onder andere op Youtube zijn daar enkele handige filmpjes over terug te vinden. Misschien een ideaal projectje om jouw zomeravonden mee te vullen?

Functies en specificaties van dashcams

dashcam 2018

In de eerste plaats worden dashcams gebruikt om beelden van penibele situaties te registreren. De dashcam registreert voortdurend beelden. In geval de geheugenkaart vol raakt, zullen deze beelden elkaar overschrijven (zo de dashcam voorzien is van een loopfunctie). 

Bij een grotere schok zullen de betere dashcams deze beelden automatisch opslaan op een beveiligde locatie. Doorgaans worden dashcams aan de voorruit bevestigd, zo wordt alles gefilmd wat jijzelf ook als automobilist waarneemt. De voornaamste functie van zo'n camera is dan ook om aan de hand van videobewijs schuld of onschuld bij een auto-ongeluk vast te stellen. Nuttige beelden dus in geval van betwistingen.

Wanneer we letten op de productspecificaties van de dashboardcamera gaan we in de eerste plaats kijken naar de camera zelf. Hierna komen ook de lens, het scherm en eventuele extra opties aan bod.

De camera bepaalt samen met het sensorformaat en de lenskwaliteit de beeldkwaliteit van jouw dashcam. De beeldresolutie wordt meestal aangeduid in megapixels. Door middel van een fotofunctie kan je leuke foto's nemen. Zeker aangenaam wanneer je met de auto op reis bent. Dankzij beeldstabilisatie worden de bewegingen gecompenseerd en blijft het beeld recht. De meest gebruikelijke extra opties zijn het eerder aangehaalde looprecording, G-sensor, nachtmodus en parkeermodus. Verder in dit artikel komen we uitgebreid terug op deze opties.

Voordelen van een dashcam

De voordelen van een dashcam situeren zich op verschillende domeinen. In de eerste plaats is er uiteraard het bewijsrechtelijk voordeel. Zo kan je vandalisme en ongevallen registreren en de schuldvraag beantwoorden. Vooral bij het afhandelen van schadeclaims is dat belangrijk. Natuurlijk zal het Europees aanrijdingsformulier wel nog steeds de norm blijven.

In de tweede plaats is er een potentieel financieel voordeel. Verschillende verzekeraars experimenteren al met kortingen voor zij die over een dashcam beschikken, gedeeltelijk naar buitenlands voorbeeld. De kortingen zouden hierbij oplopen tot maar liefst 10%.

dashcam auto wifi

Tot slot is een dashcam ook gewoon een aangenaam 'speeltje'. Zo kan je misschien wel enkele leuke vakantiebeelden schieten terwijl je door een natuurgebied rijdt. Tijdens het sturen houd je jouw ogen immers op de weg, maar achteraf mag ook de bestuurder wel eens nagenieten.