Prijzen alarmsystemen

prijzen alarmsysteem

Veel mensen vragen zich af hoeveel een alarminstallatie nu precies kost. Door de vele mogelijkheden is het niet altijd even gemakkelijk hier een vast bedrag op te plakken. Hoewel de prijzen aardig kunnen oplopen kun je ook met een beperkt budget maatregelen nemen om inbraken te voorkomen. Wie een beetje online onderzoek doet en prijzen vergelijkt (bijvoorbeeld via onze offerte vergelijker) kan aardig wat besparen. 

Hoeveel kost een alarmsysteem?

Er wordt ons veel gevraagd hoeveel een alarminstallatie nu precies kost. En helaas moeten we zeggen dat de prijzen van alarmsysteem voor elke situatie anders zijn. Veel hangt af van hoe groot de te beveiligen oppervlakte is, hoeveel plaatsen er moeten gecontroleerd worden, of er reeds bekabeling aanwezig is etc.. Wel kunnen we per type alarmsysteem gemiddelde kostprijzen meegeven.

Type

Richtprijs

Basis draadloos alarm

Gemiddeld tussen € 175 en € 375

Draadloos alarmsysteem (extra componenten)

Gemiddeld tussen € 410 en € 810

Basis bekabeld systeem

Gemiddeld tusesn € 160 en € 260

Uitgebreide bekabelde installatie (extra componenten)

Gemiddeld tussen € 360 en € 610

Kostprijs van een draadloos alarmsysteem

draadloos alarm

De prijzen voor draadloze alarmsystemen zijn uiteraard afhankelijk van de soort installatie. Doe je beroep op een professionele alarminstallateur, dan betaal je een stuk meer. Echter, vaak zijn de producten van installateurs van betere kwaliteit dan de doorsnee doe-het-zelf pakketten. Bij een professionele installateur moet je rekening houden met volgende prijzen;

 • Basis draadloos alarmsysteem (zonder extra componenten): Gemiddeld tussen € 175 en € 375
 • Draadloos alarmsysteem met componenten: Gemiddeld tussen € 410 en € 810
 •  Voor doe-het-zelf pakketten van draadloze alarmsystemen moet je rekenen op € 100 en kunnen de prijzen oplopen tot € 1000. Extra componenten zoals bewegingsmelders e.d. kosten tussen € 60 en € 250.

  Kostprijs van een bekabeld alarm

  Een bekabeld alarmsysteem is vaak wat duurder op vlak van installatie maar goedkoper in onderhoud. Is er bij de bouw van de woning rekening gehouden met kabels in de wanden voor het alarmsysteem, dan zal de installatiekost heel wat voordeliger uitkomen. Om je een idee te geven van de prijzen van professionele installateurs geven we je hier graag richtprijzen mee:

  • Basis bekabeld alarmsysteem (zonder extra componenten): Gemiddeld tussen € 160 en € 260
  • Uitgebreid bekabeld alarmsysteem met componenten: Gemiddeld tussen € 360 en € 610

   Let wel op! Dit zijn prijzen indien de bekabeling reeds voor handen is. Wanneer dit niet het geval is, ben je waarschijnlijk beter af met een draadloos alarmsysteem.
  Doe-het-zelf pakketten voor bekabelde alarmsystemen raden we niet aan. Dit laat je beter over aan een professionele alarmsysteem installateur uit je buurt.

  Prijs doe-het-zelf alarmsysteem

  Kies je voor een doe-het-zelf alarmsysteem dan kies je best voor een draadloos model.

  Deze installaties zijn relatief gemakkelijk in te stellen en hoeven niet altijd onder te doen voor professioneel geïnstalleerde modellen op vlak van betrouwbaarheid en kwaliteit.

  In de klasse doe-het-zelf vind je goedkope alarmsystemen vanaf €100 tot uitgebreidere modellen met veel componenten die kunnen oplopen tot €1.000 of meer. Ben je bereid om zelf in te staan voor de installatie en wil je een alarmsysteem zonder abonnement? Dan is een doe-het-zelf systeem de beste keuze voor jou.

  Subsidies en fiscale voordelen in Nederland

  fiscale voordelen alarmsystemen

  Belangrijk vooraleer je overgaat tot de aankoop van een alarmsysteem is om je in te lichten over de fiscale voordelen. Deze fiscale voordelen zul je enkel ontvangen wanneer je samenwerkt met een professionele installateur dat hiervoor erkend is. Vergeet dit dus niet voor de installatie na te vragen aan je installateur zodat je op tijd je fiscale voordelen kan aanvragen.

  Subsidies voor Verduurzaming van je woning

  De Nederlandse overheid stimuleert woningeigenaren om hun huis te verduurzamen, wat ook de veiligheid ten goede komt. Subsidies voor isolatie, zonneboilers, en warmtepompen maken deel uit van deze inspanning. Dankzij de ISDE-regeling kun je een deel van je investering terugkrijgen wanneer je kiest voor duurzame verbeteringen, waaronder bepaalde alarmsystemen die bijdragen aan een veiligere en energiezuinigere woning. (bron)

  Fiscaal voordeel: energiebelasting aanpassing

  Met de verhoging van de belasting op aardgas en de verlaging op elektriciteit stimuleert de overheid de overstap naar elektrische oplossingen, waaronder elektrisch aangedreven alarmsystemen (bron).

  Speciale Regelingen en Subsidies voor Ondernemers

  Voor ondernemers die investeren in beveiliging en duurzaamheid zijn er aanvullende subsidies en fiscale voordelen beschikbaar. Dit omvat de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) voor innovatieve ontwikkelingen, MIA/Vamil voor milieuvriendelijke investeringen, en de ISDE voor duurzame energiebesparing (bron)(bron).

  Offertes vergelijken

  Door je gegevens in onze offerte vergelijker in te vullen krijg je gratis en volledig vrijblijvend offertes van vakmannen in je buurt opgestuurd. Op die manier kun je gemakkelijk de offertes vergelijken en zo de beste kiezen.

  Veel gestelde vragen

  Wat is het verschil tussen een draadloos en bekabeld alarmsysteem?

  Draadloze systemen zijn flexibeler en makkelijker te installeren, terwijl bekabelde systemen als betrouwbaarder worden beschouwd, vooral voor grotere panden.


  Hoe werkt een alarmsysteem?

  Een alarmsysteem detecteert ongeautoriseerde toegang of bewegingen in het beveiligde gebied en kan een luid alarm activeren of een melding naar de eigenaar of beveiligingsdienst sturen.


  Kan ik zelf een alarmsysteem installeren?

  Ja, veel draadloze systemen zijn ontworpen voor doe-het-zelf installatie. Voor complexere of bekabelde systemen wordt professionele installatie aanbevolen.


  Zijn er subsidies beschikbaar voor het installeren van een alarmsysteem in Nederland?

  Specifieke subsidies voor alarmsystemen zijn beperkt, maar er kunnen wel fiscale voordelen of lokale subsidies zijn voor veiligheidsverbeteringen of energiebesparing die inclusief beveiligingssystemen zijn.


  Hoe kies ik het beste alarmsysteem voor mijn situatie?

  Overweeg de grootte van je woning, de gewenste beveiligingsfuncties (zoals camerabewaking of rookdetectie), en of je voorkeur hebt voor zelfmonitoring of een abonnement bij een beveiligingsdienst. Op basis van je antwoord op die vragen kun je het beste alarmsysteem kiezen.